Overberg: 0343 - 482297

Lunteren: 0318 - 572773

Uit de praktijk

Gebroken been bij kalf

Een van onze veehouders belde ons van de zomer dat een van zijn kalveren een gebroken voorbeen had. Bij aankomst op het bedrijf bleek het een lelijke breuk te zijn. De veehouder wilde echter wel het kalf behandelen.

Herder Rosco

Deze jonge herder speelt graag met ballen en takken. Helaas ging dit gisteravond mis het balletje raakte vast achter in zijn keel. Na een benauwd half uurtje konden we de bal onder narcose weer verwijderen. Rosco maakt het goed en kon toen die helemaal wakker was weer lekker naar huis.

Bot rond de onderkaak

Deze herder kwam binnen met een probleem dat we vaker tegenkomen. De hond had een lekkere mergpijp gekregen, zoals wel vaker. Maar deze keer kon het bot rond de onderkaak waardoor die achter de tanden bleef hangen. Nadat we de hond in slaap hebben gedaan konden we het bot weer verwijderen.

Benauwde schapen

Een paar weken geleden werden we op een zaterdagavond gebeld voor schapen die erg ziek waren. Ze konden niet meer staan en hadden het heel erg benauwd. Ze waren die dag in de tuin bezig geweest en hadden snoeiafval over het hek gegooid. Er bleek laurierkers tussen te zitten. Deze plant is giftig en zorgt voor een cyanide vergiftiging. Het zuurstof wordt uit het bloed verdreven en het dier krijg het enorm benauwd. Wanneer er niet snel gehandeld wordt sterven de dieren. Na een intensieve zuurstof therapie hebben deze twee schapen het gelukkig gered!

Eerste nestje

Dit is Russisch blauwe poes Koekie met haar eerste nestje. ’s Nachts was het eerste kitten al geboren, waarna de moeder geen persweeën meer had. Omdat de eigenaar dacht dat er nog kittens inzaten kwam ze naar de praktijk. Na onderzoek bleken er nog kittens in te zitten en er werd overgegaan tot een keizersnede. Er werden nog twee levende kittens geboren. Koekie en de kittens doen het goed!

Eerste lammetjes

Dit dwerggeitje moest voor de eerste keer jongen. De blaas was al een tijdje gebroken, maar er kwam verder niks. Er bleek een dood lam dwars voor te liggen. Toen deze eraf was gehaald kwamen er nog twee kerngezonde lammetjes achteraan!

Keizersnede bij een Amerikaanse Bulldog

Deze pups zijn van Raf een Amerikaanse Bulldog, dit is haar derde nestje. De vorige bevallingen liepen goed, maar nu was ze na de geboorte van een levende en dode pup gestopt met persen. Er werd besloten een keizersnede te doen. Er werden nog 3 levende puppy’s gehaald. Op de foto zijn de pups 18 dagen oud. Moeder en pups doen het goed!

Inenting bij een veulen

Dit hengstenveulen kreeg binnen 24 uur de veuleninenting.