Overberg: 0343 - 482297

Lunteren: 0318 - 572773

Vaccinatie Paard

Vaccineren van het paard  is één van de belangrijkste methoden om de kans op bepaalde infecties aanzienlijk te verkleinen. Vaccinaties zorgen voor een verminderde vatbaarheid voor bepaalde ziektes en zorgen tevens voor minder ernstige ziekteverschijnselen als het paard alsnog ziek wordt.

Is vaccineren verplicht?

Op KNHS wedstrijden worden paspoorten nu strenger gecontroleerd op de aanwezigheid van een leesbare chip (of DNA-nummer) en de verplichte influenza-vaccinatie. De gezondheid van uw paard wordt op deze manier gewaarborgd. De verplichte influenza-vaccinatie bestaat uit een basisvaccinatie en daarna een jaarlijks terugkomende hervaccinatie.

De basisvaccinatie is een eerste vaccinatie en 4-6 weken later een tweede.Veulens zijn de eerste maanden beschermt door de moedermelk. Wel wordt aangeraden de veulens gelijk na de geboorte te vaccineren tegen tetanus. Tegen influenza krijgen ze de eerste vaccinatie op de leeftijd van 5 maanden.

Neem contact op

De jaarlijkse hervaccinatie moet binnen 12 maanden gegeven zijn.

Zijn er meer dan 12 maanden verstreken, dan moet voor de deelname aan een wedstrijd de gehele basisvaccinatie herhaald worden. Na de vaccinatie mag u nog 7 dagen niet aan een wedstrijd deelnemen.

Op de pagina “influenza” in het paspoort moet de basisvaccinatie binnen het voorgestelde tijdschema staan. Andere mogelijkheid is dat de basisenting nog in een oud vaccinatieboekje genoteerd werd. In dat geval moet de pagina “influenza” in uw paspoort starten met de exacte beschrijving “The vaccination history of this horse is correct. Last vaccination on..,” en voorzien zijn van een handtekening en een stempel van een dierenarts. Afwijkingen in de zin, hoe klein dan ook, zal de jury niet tolereren.

LET OP! Voor het buitenland kunnen andere entschema’s van toepassing zijn. Informeer hier tijdig naar!

Wat moet ik doen nadat mijn paard gevaccineerd is?

Bij paarden komen ongewenste reacties na een vaccinatie gelukkig veel minder voor dan bijvoorbeeld bij kinderen. Slechts incidenteel zien we toch nog tijdelijke zwellingen op de geïnjecteerde plaats verschijnen. Dit kan verschillende oorzaken hebben, laat het ons altijd weten. Wij adviseren om de dag van de enting rustig aan te doen. De dag na de enting kunnen de paarden iets slomer zijn dan normaal. Het is belangrijk om te weten dat de enting er voor zorgt dat de weerstand de eerste dagen iets omlaag gaat. Hoewel de paarden dan iets vatbaarder zijn voor virussen, lijdt dit in de praktijk bijna nooit tot problemen.

De enting moet genoteerd worden in het paspoort. U mag tot 7 dagen na de vaccinatie met het paard geen wedstrijden rijden (KNHS-voorschrift).

Influenza en tetanus

Dit zijn ziektes die alle paarden kunnen krijgen en ook voor alle paarden gevaarlijk zijn. Influenza is een virusziekte: “paardengriep”, wat voor paarden zeer heftig en zelfs dodelijk kan uitpakken. Tetanus is een bacteriële infectie die vanuit straatvuil via een wondje het lichaam kan binnendringen en speciaal voor paarden zeer ernstige gevolgen kan hebben. Wij gebruiken altijd een combinatie enting van influenza en tetanus.

Indien u vragen heeft of het nodig is om uw paard voor andere ziekten te vaccineren, kunt u contact met ons opnemen.

Voorkomen is beter dan genezen…

Neem contact op