Overberg: 0343 - 482297

Lunteren: 0318 - 572773

Castratie reu/kater

Een castratie zorgt ervoor dat een reu/kater onvruchtbaar wordt, maar vaak wordt een castratie uitgevoerd om ongewenst reuen gedrag tegen te gaan. Het kan ook zijn dat er een medische noodzaak is om te castreren.

Voordelen van castratie:

Soms hebben de honden een zeer dominant karakter en kan castratie uitkomst bieden door het weghalen van het hormoon testosteron. Ook bij een steeds terugkerende voorhuidsontsteking kan castratie uitkomst bieden.

Nadelen van castratie:

Gecastreerde dieren hebben de neiging om dik te worden. Lichaamsconditie is dus erg belangrijk eventueel kan de voeding worden aangepast.

Vaak is de reden van castratie karakterverandering. Dit is ook gelijk een valkuil, het is belangrijk om eerst het gedrag goed te interpreteren, wanneer het gedrag het gevolg is van angst dan kan dit een averechts effect hebben.

Bij langharige dieren kan vooral op oudere leeftijd de vacht iets doffer zijn en meer gaan krullen. Dit heeft geen enkele invloed op de gezondheid van het dier. Het verschilt heel erg per ras of dit duidelijk tot uiting komt.

Castratie is in principe niet nodig bij honden, tenzij er sprake is van ongewenst gedrag of er een medische noodzaak is. Voor katten adviseren wij het wel omdat de zwerfpopulatie al heel erg groot is en je voorkomt dat er zwerfdieren gedekt worden.

Neem contact op