Jaarlijkse controle en vaccinatie hond
Een belangrijk onderdeel van ons werk is het uitvoeren van de jaarlijkse controle. We stellen verschillende vragen met betrekking tot het gedrag en gezondheid en voeren een algemeen klinisch onderzoek uit. Hierbij komen alle orgaansystemen aan bod. De resultaten hiervan en gelet op het ras en de leeftijd kunnen aanleiding zijn om op bepaalde onderwerpen dieper in te gaan. Problemen die langzaam tot uiting komen vallen een eigenaar vaak helemaal niet op, terwijl uw hond wel pijn en/of ongemak ervaart. Vroegtijdige diagnose kan dit voorkomen.
Vaccinaties:
Pups worden normaal gesproken op 6 weken ingeënt bij de fokker. Op 9 en 12 weken worden de vervolg entingen gegeven. Tezamen met de enting op 1 jaar leeftijd vormt dit de basis enting. De dierenarts licht u graag in over het beste entingschema voor uw hond.
Goede redenen om uw hond te vaccineren:
Vaccinatie beschermt uw hond tegen diverse besmettelijke ernstige ziekten als Hondenziekte, Parvo, Hondsdolheid, HCC (leverziekte), ziekte van Weil en Kennelhoest. Dat we deze ziekten niet zo heel vaak meer in Nederland zien is een direct gevolg van het vaccineren tegen deze ziekten.
Jaarlijkse vaccinatie?
Een vaccin heeft een beperkte werkingsduur. Om het afweersysteem op peil te houden is het belangrijk de vaccinatie geregeld te herhalen.
Werkingsduur van vaccins:
Uw hond hoeft overigens niet elk jaar alle vaccins te krijgen. Vaccins hebben een verschillende werkingsduur. De vaccins die we geven tegen hondenziekte, HCC (leverziekte), hondsdolheid en het parvovirus werken, na de basis vaccinatie, drie jaar. De werkingsduur van de vaccins tegen de ziekte van Weil en kennelhoest werken 1 jaar.
Kennelhoest:
Enting via de neus Het kennelhoestvaccin wordt toegediend via een druppeltje in de neus. Dit vaccin geeft een goede aangetoonde bescherming tegen het para-influenza-virus en de bordetella bacterie. Het is overigens niet zo dat uw hond kennelhoest enkel in een kennel op kan lopen. Het is een van de meest voorkomende ziekte bij de hond en kan veel klachten geven. Zeker als het een chronisch karakter krijgt. Ons advies is daarom ook om uw hond jaarlijks voor deze ziekte te beschermen.
Op reis met uw hond?
Om uw hond mee naar het buitenland te nemen moet deze ingeënt zijn tegen hondsdolheid en gechipt zijn. De inenting moet minimaal 21 dagen voor de reis gezet zijn. Dit is omdat het lichaam de tijd moet hebben om afweerstoffen aan te maken. Als deze tijd korter is raden wij aan om het dier thuis te laten. Dit moet beschreven staan in een officieel Europees dierenpaspoort. Sommige landen hebben daarnaast nog aanvullende regels, informeer hier op tijd naar.
Pups jonger dan 15 weken mogen niet naar het buitenland.